December 31, 2015

ТУЛУМБИ



Потребни состојки:


за тулумби:




  • 250 мл вода
  • 50 мл масло
  • прстофат сол
  • 250 гр брашно
  • 4 јајца
  • за шербет:




  • 600 гр шеќер,
  • 500 мл вода,
  • 1 ванила,

  • Начин на подготовка:

    Подготовка на шербетот:

    Водата и шеќерот ставете ги да зовријат. Откако ке зовријат нека се варат околу 20 мин на среден оган. Во готовиот шербет додајте пола филџанче ладна вода(40мл) и ванилата измешајте и оставете го да олади. 

    Подготовка на тулумбите.

    Водата, маслото и солта ставете ги да зовријат. Додадете го брашното и убаво измешајте го да се изедначи смесата. Оставете ја да олади. Додајте ги јајцата едно по едно и се меси да се добие мазно тесто. Тестото ставете го во шприц за тулумби и пржете ги во поголема количина на масло на средна.
    Пржените тулумби ставајте ги во оладениот шербет, потоа подредете ги во плех и прелијте ги со останатиот шербет. 
    Оставете ги да се оладат, да впијат од шербетот и послужете ги!

    No comments:

    Post a Comment