December 6, 2015

ПОСНА РУСКА САЛАТА


Потребни состојки:


  • 1/2 кг сварена риба без коски (сом,ослиќ),
  • 1/2 кг обарена златна мешавина за руска салата,
  • 5 парчиња кисели краставички,

  • посен мајонез,

  • 1/2 литар вода,
  • 1 лажица зачинал,
  • (30 грама) 3 лажици густин,
  • 0,1 литар масло за готвење,
  • 1/2 лимунов сок,
  • 2 лажички сенф

Начин на подготовка:

Најпрво рибата се сварува и се чисти од коските и се сечка на ситни парќиња. Златаната мешавина се вари и истата се остава да се излади. Краставичките ситно се сечкаат и се соединуваат со претходните состојки, по желба се посолуваат. Со мајонезот се прелива мешавината, добро се соединува и се остава во фрижидер да се излади.

Посен мајонез:

Во водата се става зачиналот и се става да се вари, кога ќе проврие во водата се ставаат 3 лажици густин и се вари на рингла се додека смесата не се згусне. Вака се прави за да не се направат топчиња. Кога масата ќе се згусне се трга од рингла и се мати со миксер со додавање на капка по капка зејтин. Се додава сокот од лимун и сенфот и се добро се соединува. 





No comments:

Post a Comment