Потребни состојки:
- 1/2 кг сварена риба без коски (сом,ослиќ),
- 1/2 кг обарена златна мешавина за руска салата,
- 5 парчиња кисели краставички,
- посен мајонез,
- 1/2 литар вода,
- 1 лажица зачинал,
- (30 грама) 3 лажици густин,
- 0,1 литар масло за готвење,
- 1/2 лимунов сок,
- 2 лажички сенф
Начин на подготовка:
Најпрво рибата се сварува и се чисти од коските и се сечка на ситни парќиња. Златаната мешавина се вари и истата се остава да се излади. Краставичките ситно се сечкаат и се соединуваат со претходните состојки, по желба се посолуваат. Со мајонезот се прелива мешавината, добро се соединува и се остава во фрижидер да се излади.
Посен мајонез:
Во водата се става зачиналот и се става да се вари, кога ќе проврие во водата се ставаат 3 лажици густин и се вари на рингла се додека смесата не се згусне. Вака се прави за да не се направат топчиња. Кога масата ќе се згусне се трга од рингла и се мати со миксер со додавање на капка по капка зејтин. Се додава сокот од лимун и сенфот и се добро се соединува.
No comments:
Post a Comment