Потребни состојки:
- 1 свежа свинска буткица,
- 1 кисела зелка,
- 1 кромид,
- 1 чешне лук,
- зејтин или маст,
- зачинал,
- бибер,
- ловоров лист
Начин на подготовка:
Буткицата се става во тенџере со вода (водата да ја прекрие буткицата), се остава да проврие а потоа на тивок оган се остава 1,5 до 2 часа да се вари. Киселата зелка се сечка на парчиња (ситни или крупни по желба) заедно со кромидот, се пропржува зелката. Потоа се ставаат во тавче буткицата (се одвојува месото од коската) и зелката, сето ова се полева со расолница и водата што вриеше буткицата, во која се става зачинал, буковец и бибер, вака подготвено се пече еден чаас.
No comments:
Post a Comment