January 5, 2016

ШПАГЕТИ БОЛОНЕЗЕ


Потребни состојки;

  • шпагети (дивела),
  • 1/2 кг мелено говедско месо,
  • 1/2 кг (мало) томатело,
  • 1 морков,
  • 1 кромид,
  • 2 лажици зачинал,
  • 1 филџан зејтин,

Начин на подготовка:

Шпагетите се ставаат во сад да се варат, претходно во водата се додава 1 лажица зачинал. За тоа време во друг сад се пропржува кромидот со морковот, а потоа се додава и месото, се пржи се додека смесата не се соедини. Кога месото е разбиено на ситни парченца, во садот се додава томателото и остатокот од зачиналот, се остава да се вари 1 час. 
На сварените шпагети сервиани во чинија, се додава прелив од томателото со месните парченца.

No comments:

Post a Comment