December 16, 2015

БОРАНИЈА МАНЏА


Потребни состојки:

  • 450 грама смрзната жолта боранија,
  • 300 грама свински бут исечкан на коцки, 
  • 1 црвена пиперка (ајварка),
  • 1 морков,
  • 1 кромид,
  • 1 лажица зачинал,
  • магдонос,
  • ловоров лист,
  • 1 филџан зејтин,
  • кечап

Начин на подготовка:

Боранијата, пиперката, морковот и кромидот се исечкано на ситни парчиња ги ставам во загреано масло, да се пропржат 1-2 минути. На вака подготвената смеса додавам 1,5 литри вода и ловоров лист и оставам да се варат приближно 1 час. Во друг сад го варам месото (се знае 2,5 часа). Во садот со месото додавам кечап, зачинал, магдонос, сето ова го промешувам за смесата да се соедини. Двете содржини ги соединувам и оставам да се динста уште 15 минути.

No comments:

Post a Comment