October 22, 2015

ПЕЧЕНА СКУША



Потребни состојки:

  • 3 риби скуши,
  • 1 китка магдонос,
  • 2 чешниња лук,
  • 100 мл. јаболков оцет,
  • 100 мл. бело вино,
  • 1 лажица зачинал,
  • 1 филџан зејтин

Подготовка:

На веќе одмрзнатите риби им се пресекуваат главите, опашките и перките. Се пресекуваат на половина и убаво се чистат, да нема никаква крв, а има и нешто црно што треба да се извади. Така подготвената скуша се полни со смесата направена од лук и магдонос потопена во миксот од јаболков оцет и бело вино, остатокот го полеав низ тавчето. Така поставените риби ги премачкав со зејтин  сето ова го поставив во рерна и го печев 45 минути. После печењето смесата со која беа наполети рибите ја извадив, и рибите ги сервирав во тањир и ги декорирав повторно со магдонос и лимон.

No comments:

Post a Comment