October 6, 2015

МУСАКА


Потребни состојки:



  • 1/2 килограм мелено месо;
  • 0,8 килограми компири;.
  • 1/2 литар млеко;
  • 2 јајца:
  • кромид;
  • зачинал;
  • масло за јадење


Подготовка:

Ги лупите компирите и истите ги сечкате во форма како што е компирот со дебелина 4 милиметри. Во сад со загреано масло за јадење, го ставате ситно исечканиот кромид и истиот го пропржувате, во истиот сад го додавате меленото месо потребно е да го разбиете месото со пржење, се додека не се добијат ситни месни гранулати месото го оставате на термичка обработка за тој период цело време го промешувате месото и кромидот.
Во сад го ставате млекото, јајцата, зачиналот и сето тоа го мешате додека не се соедини смесата.
Во земјена тава ставате еден ред компири потоа го ставате месото и на крај уште еден ред компири. Вака подготвената тава се посипува со млечната смеса, истата се става во рерна и се вклучува на 250 вака се пече 35 минути со вклучена рерна (во шпоретот на мајками 60 минути), се исклучува рерната, а храната се остава во така загреаната рерна.

No comments:

Post a Comment