Потребни состојки:
- 1/2 килограм мелено месо;
- 0,8 килограми компири;.
- 1/2 литар млеко;
- 2 јајца:
- кромид;
- зачинал;
- масло за јадење
Подготовка:
Ги лупите компирите и истите ги сечкате во форма како што е компирот со дебелина 4 милиметри. Во сад со загреано масло за јадење, го ставате ситно исечканиот кромид и истиот го пропржувате, во истиот сад го додавате меленото месо потребно е да го разбиете месото со пржење, се додека не се добијат ситни месни гранулати месото го оставате на термичка обработка за тој период цело време го промешувате месото и кромидот.
Во сад го ставате млекото, јајцата, зачиналот и сето тоа го мешате додека не се соедини смесата.
Во земјена тава ставате еден ред компири потоа го ставате месото и на крај уште еден ред компири. Вака подготвената тава се посипува со млечната смеса, истата се става во рерна и се вклучува на 250 вака се пече 35 минути со вклучена рерна (во шпоретот на мајками 60 минути), се исклучува рерната, а храната се остава во така загреаната рерна.
No comments:
Post a Comment