Потребни состојки:
- 300 грама грав,
- 1 морков,
- 1 кромид,
- 1 лажиче црвен пипер,
- 1 филџан зејтин,
- 1 лажица вегета
Подготовка:
Гравот се остава да кисне цела ноќ во малку вода (да го покрие гравот). Утредента најпрво силно го зовривам гравот на 3-ка 15-20 минути, ја фрлам водата и го мијам гравот и тенџерето. Во тенџерето сега го ставам гравот, главица кромид ситно исечкана и морков ситно сечкан вака подготвеното тенџере се става на (2-ка) тивок оган 2,5 часа. На вака сварениот грав му се додава смесата од зејтин со црвен пипер и вегета се промешува и се разделува во 4 земјани тавчиња. Тавчињата се ставаат во загреана рерна се пече 35 минути на 220 степени.
No comments:
Post a Comment