Потребни состојки:
- Макарони дивела 500грама,
- Спанаќ 500 грама,
- Урда 500 грама,
- млеко 1/2 литар,
- 1 јајце,
- кромид,
- зачинал,
- 1 лажица брашно,
- 1 филџан масло
Начин на подготовка:
Спанаќот се обарува 40 минути на среден оган, исто така на среден оган се варат и макароните 50 минути. Во голем сад, се запржува кромидот во загреано масло, потоа во запршката се додава брашното и се пржи се додека не зарумени. На вака подготвената подлога се додава 1/4 литар млеко и се меша потоа се додава обарениот спанаќ и остатокот од млекото во кое се става 1 јајце и се меша. Ова е моментот кога се додава и урдата. Ваквата смеса се меша и термички обработува на тивок оган додека не се соедини, односно масата не биде компактна. Кога масата е компактна се додаваат варените макарони, сето ова се меша на тивок оган додека не се соедини смесата,
Na kraj se ova se stava vo tavce i se potpekuva.
Овие состојки се потребни за 4 лица.
Na kraj se ova se stava vo tavce i se potpekuva.
Овие состојки се потребни за 4 лица.
No comments:
Post a Comment